neděle 19. července 2015

Rainbow Cake alias Duhový dort



Tento dort dělí lidi na dvě skupiny. Jedni, kteří jsou z něj unešení a druzí, na které působí jedovatě. Já se jednoznačně hlásím k té první skupině. Jeho barevnost mi učarovala :) Samozřejmě se dá vyrobit i za pomocí různých přírodních barviv, takže se do něj může pustit vlastně každý. Na tomto dortu mě chuťově nejvíce nadchl krém a ganache. Určitě to není naposled co jsem tyto dvě věci vyzkoušela. Jsou úžasné a hodí se třeba i pro naplnění rolády. Nejsem úplný milovník máslových krému, takže pro mě ideální varianta :) Ganache lze použít s jakoukoliv čokoládou, ať už s bílou, mléčnou, nebo hořkou. Podle poměru čokolády a smetany se dá využít jako poleva, nebo krém. V případě polevy je velká výhoda v tom, že se neláme :) Jako první si musíme den dopředu vyrobit ganache a v mém případě i domácí lučinu. Pak už můžeme pokračovat následovně:

Korpus:

  • 1 vejce
  • 47 g změklého másla
  • 50 g cukru krupice
  • 100 g hladké mouky
  • 50 ml mléka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • špetka soli
  • potravinářské barvivo gelové

Uvedené ingredience jsou vždy na jeden korpus o průměru cca 20 cm. Vše si dáme do misky a společně vyšleháme. Poté přendáme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Můžeme si také nakreslit kruh na pečící papír, podle něj nanést těsto a péct jen na plechu. Pečeme asi 10 - 12 min. Korpusů pečeme 6 podle barvy duhy, nebo podle požadované barevnosti.





Krém:
  • 400 g krémového sýru lučina
  • 250 g mascarpone
  • 125 g cukru moučka
  • 500 ml smetany ke šlehání

Na krém jsem si připravila domácí lučinu:Nachystáme si hrnec, na něj dáme cedník a přes něj utěrku, nebo plátno.. 2 velké selské jogurty a 2 zakysané smetany smícháme a vlijeme do utěrky. Zavážeme a necháme 24 h v lednici... poté rozvážeme a hotový sýr vyklopíme do misky...Do misky dáme lučinu společně s mascarpone a cukrem a krátce dohladka zašleháme. Vyšleháme si šlehačku a opatrně ji vmícháme do krémové směsi. Takto připravený krém můžeme vrstvit mezi korpusy. Pozor, poslední korpus již nenatíráme. Pouze mírně zahladíme boky a dáme do lednice vychladit.



Ganache:

  • 450 g bílé čokolády
  • 150 g smetany ke šlehání

Na plotně si zahřejeme smetanu téměř k bodu varu. Do skleněné misky si nasypeme nalámanou čokoládu (nebo čokoládové pecky), zalijeme horkou smetanou a necháme 5 min. stát, pak teprve opatrně rozmícháme. Pokud nám v ganache zůstanou ještě kousky čokolády dáme jí na 15 s do mikrovlnné trouby, necháme minutu stát a opět promícháme. V případě potřeby postup opakujeme. Ganache zakryjeme potravinářskou fólií a necháme nejlépe do druhé dne při pokojové teplotě tuhnout. Nejprve naneseme tenkou vrstvu na dort, která zachytí případné drobinky a dáme vychladit. Poté můžeme nanášet druhou silnější vrstvu. Snažíme se jí co nejvíce uhladit a opět dáme do lednice vychladit.






Na potažení:

  • marcipán, či jinou potahovací hmotu
  • cukr moučka na podsypání

Dort si změříme a vyválíme dostatečně velkou placku. Přeneseme jí na dort a rychle uhladíme. Ke konečnému uhlazení použijeme žehličku na marcipán. Dále můžeme zdobit dle vlastní fantazie.

0 komentářů:

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.

© Lahodné Dortíky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena