Tento dort dělí lidi na dvě skupiny. Jedni, kteří jsou z něj unešení a druzí, na které působí jedovatě. Já se jednoznačně hlásím k té první skupině. Jeho barevnost mi učarovala :) Samozřejmě se dá vyrobit i za pomocí různých přírodních barviv, takže se do něj může pustit vlastně každý. Na tomto dortu mě chuťově nejvíce nadchl krém a ganache. Určitě to není naposled co jsem tyto dvě věci vyzkoušela. Jsou úžasné a hodí se třeba i pro naplnění rolády. Nejsem úplný milovník máslových krému, takže pro mě ideální varianta :) Ganache lze použít s jakoukoliv čokoládou, ať už s bílou, mléčnou, nebo hořkou. Podle poměru čokolády a smetany se dá využít jako poleva, nebo krém. V případě polevy je velká výhoda v tom, že se neláme :) Jako první si musíme den dopředu vyrobit ganache a v mém případě i domácí lučinu. Pak už můžeme pokračovat následovně:
Korpus:
- 1 vejce
- 47 g změklého másla
- 50 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 50 ml mléka
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového aroma
- špetka soli
- potravinářské barvivo gelové
Uvedené ingredience jsou vždy na jeden korpus o průměru cca 20 cm. Vše si dáme do misky a společně vyšleháme. Poté přendáme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Můžeme si také nakreslit kruh na pečící papír, podle něj nanést těsto a péct jen na plechu. Pečeme asi 10 - 12 min. Korpusů pečeme 6 podle barvy duhy, nebo podle požadované barevnosti.

Krém:
- 400 g krémového sýru lučina
- 250 g mascarpone
- 125 g cukru moučka
- 500 ml smetany ke šlehání
Na krém jsem si připravila domácí lučinu:Nachystáme si hrnec, na něj dáme cedník a přes něj utěrku, nebo plátno.. 2 velké selské jogurty a 2 zakysané smetany smícháme a vlijeme do utěrky. Zavážeme a necháme 24 h v lednici... poté rozvážeme a hotový sýr vyklopíme do misky...Do misky dáme lučinu společně s mascarpone a cukrem a krátce dohladka zašleháme. Vyšleháme si šlehačku a opatrně ji vmícháme do krémové směsi. Takto připravený krém můžeme vrstvit mezi korpusy. Pozor, poslední korpus již nenatíráme. Pouze mírně zahladíme boky a dáme do lednice vychladit.


Ganache:
- 450 g bílé čokolády
- 150 g smetany ke šlehání
Na plotně si zahřejeme smetanu téměř k bodu varu. Do skleněné misky si nasypeme nalámanou čokoládu (nebo čokoládové pecky), zalijeme horkou smetanou a necháme 5 min. stát, pak teprve opatrně rozmícháme. Pokud nám v ganache zůstanou ještě kousky čokolády dáme jí na 15 s do mikrovlnné trouby, necháme minutu stát a opět promícháme. V případě potřeby postup opakujeme. Ganache zakryjeme potravinářskou fólií a necháme nejlépe do druhé dne při pokojové teplotě tuhnout. Nejprve naneseme tenkou vrstvu na dort, která zachytí případné drobinky a dáme vychladit. Poté můžeme nanášet druhou silnější vrstvu. Snažíme se jí co nejvíce uhladit a opět dáme do lednice vychladit.
Na potažení:
- marcipán, či jinou potahovací hmotu
- cukr moučka na podsypání
Dort si změříme a vyválíme dostatečně velkou placku. Přeneseme jí na dort a rychle uhladíme. Ke konečnému uhlazení použijeme žehličku na marcipán. Dále můžeme zdobit dle vlastní fantazie.
0 komentářů:
Okomentovat