neděle 19. července 2015

dort Pavlova

Dort Pavlova je považován za národní jídlo Austrálie a Nového Zélandu. Obě země se přou o původ tohoto dezertu. Dort byl pojmenován na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlové, která v roce 1926 a 1929 navštívila Austrálii a Nový Zéland. Dort pravděpodobně vznikl na Novém Zélandu. Údajně dort připravil v roce 1926 šéfkuchař v hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova bydlela. Šéfkuchař se inspiroval její baletní sukní. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. Aby měl dort zelenkavou barvu stejně jako sukně, použil k nazdobení kiwi.




Na tento dort jsem se dívala již hodně dlouho. Pořád mě odrazovala představa přeslazeného dortu, protože je to vlastně taková velká pusinka. Nakonec tomu napomohla babička, která nevěděla co s bílky. Koukla jsem na internet, jak by se daly využít a první co na mě vyskočilo byl dort Pavlova. Jeho příprava je velice jednoduchá a zvládne ji opravdu každý...

Budeme potřebovat:
  • 4 bílky
  • 225 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 2 smetany ke šlehání
  • ovoce


Z bílků si vyšleháme pevný sníh. Do něj přidáme krupicový cukr . Pořádně zašleháme a nakonec přidáme aroma, vinný ocet a škrob. Vzniklou směs si dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vytvoříme jeden velký kopeček, do kterého pak vytvoříme větší důlek na šlehačku. Strany si uhladíme zadní stranou lžíce, tak aby nám vznikly špičky (tahem zespodu nahoru). Dáme do trouby vyhřáté na 180° a ihned teplotu snížíme na 120°. Pečeme asi 80 min. Po vychladnutí dort opatrně odloupneme z pečícího papíru. Ušleháme 2 šlehačky a dort naplníme. Zdobíme ovocem.


A výsledek? Jak jsem se tohoto dortu bála, tak nic tak dobrého jsem dlouho nejedla. Je úžasný... Sladká chuť pusinky v kombinaci se šlehačkou je naprosto dokonalá.


zdroj:

0 komentářů:

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.

© Lahodné Dortíky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena