neděle 19. července 2015

Charlotte

Charlotte Malakoff je francouzský dezert, který pochází z dílny francouzského mistra kuchařského a cukrářského umění Maria-Antoineho Carêmeho. Jméno Charlotte nese podle švagrové ruského cara. 22 let po smrti cukráře dostal dort ještě jméno Malakoff, proč se tak stalo se dodnes neví...




Na tento dort mě přivedl časopis Gurmet a jejich výzva pro odvážné. Každý měsíc v časopise zveřejní výzvu, abyste upekli dort, koláč, buchtu ap. podle zadání. Tentokrát to byl dort Charlotta. Už v časopise vypadal nádherně, tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet. Musím říct, že mou slabou stránkou jsou krémy a i u tohoto dortu jsem se potrápila hlavně s ním.  Ale i tak stojí za to tento dort vyzkoušet, nejenže hezky vypadá, ale i dobře chutná... Příprava probíhá v několika krocích. Piškoty, ovocná vrstva, krém, skládání dohromady a zdobení... I když je možnost použití kupovaných piškotů, raději bych volila vlastní tvorbu. Ve zdobení se pak meze nekladou. Já použila jahody, ale vlastně jde použít skoro jakékoliv ovoce. A tady je už recept :

Cukrářské piškoty:
  • 5 vajec
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • cukr moučka na posypání


Předehřejeme si troubu na 180°. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme do polotuha. Za stálého šlehání přidáme cukr a vyšleháme do zhoustnutí. Do bílků přidáme žloutky a krátce zašleháme. Opatrně vmícháme mouku.Vezmeme si provázek a obtočíme ho kolem formy. Ustřihneme, přeložíme na půl a na pečícím papíře si délku zaznamenáme. Piškoty děláme dlouhé asi 20 cm. Po upečení je rozkrojíme na půl, takže konečná délka piškotu bude 10 cm.Těsto si naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a tvoříme piškoty.. Stříkáme je kousek vedle sebe, tak aby se upečení spojily v jeden souvislý pás. Piškoty před pečením posypeme moučkovým cukrem, necháme asi minutu odstát a posypeme ještě jednou... Pečeme cca 8-10 min.Podle formy si obkreslíme 2 kolečka na pečící papír. Naneseme piškotové těsto tak, aby bylo asi 1cm od kraje šablony. Upečeme.Piškoty chvíli po upečení rozřežeme na půl a vložíme po obvodu na stojato do dortové formy.

Ovocná vrstva:

  • 200 g mraženého ovoce
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 plátek želatiny
  • 40 g másla


Želatinu si namočíme do studené vody. Ovoce vložíme do kastrůlku, podlijeme troškou vody a necháme rozvařit. Poté přidáme vymačkanou želatinu a ovoce rozmixujeme ponorným mixérem.V míse si vidličkou rozšleháme žloutky s cukrem a pomalu k nim přilijeme ovocné pyré. Vrátíme do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Nakonec vmícháme změklé máslo, dáme do formy (kalíšku) o velikosti 16 cm a vložíme do mrazáku vychladit. 

Krém:

  • 450 ml smetany ke šlehání
  • 3 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 4 plátky želatiny


Do misky se studenou vodou si namočíme želatinu. Polovinu smetany přivedeme k varu. Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem a za stálého míchání přilijeme ke žloutkům horkou smetanu. Směs přelijeme do kastrůlku a pomalu vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, vložíme vymačkanou želatinu a pořádně rozmícháme. Zchladíme na pokojovou teplotu. Vyšleháme si zbylou smetanu a a opatrně smícháme se žloutkovou směsí.Na dno dortové formy ve které máme nachystané piškoty vložíme piškotový korpus. Naneseme polovinu krému, vložíme ztuhlou ovocnou vrstvu a zaděláme druhou polovinou krému. Nahoru vložíme druhý piškotový korpus. A nyní můžeme dozdobit ovocem dle vlastní fantazie :)

zdroj:



0 komentářů:

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.

© Lahodné Dortíky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena