neděle 19. července 2015

Jahodovo-vanilkový dort





Korpus:

  • 200 g cukru krupice
  • 50 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 220 g vajec (cca 4 vejce)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 125 g másla
  • 50 g mandlového marcipánu
  • kůra z 1 citronu
  • 1/2 vanilkového lusku






Do mísi si dáme celé vejce a začneme šlehat, postupně přidáváme cukr a šleháme asi 20 - 25 min. Tento krok je velice důležitý. Potřebujeme aby se nám vejce pořádně našlehala a korpus tak byl krásně nadýchaný. Mezitím si dáme do hrnce mléko, marcipán, máslo, kůru z citronu, zrníčka z vanilky a vanilkový lusk. Necháme rozpustit a rozmícháme na hladkou hmotu. Poté sundáme ze sporáku a necháme mírně vychladnout. Vyndáme lusk a směs opatrně ručně přimícháme k vyšlehaným vajíčkám. Jako poslední krouživými pohyby vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem. Pak už jen těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme při 170° cca 30 - 40 min.
Formu jsem použila o velikosti 22 cm. Chtěla jsem korpus rozříznout na 3 části. Nakonec se mi to podařilo, ale příště bych asi udělala 1 a půl dávky, nebo použila menší formu.






Máslový krém nastavený bílkovým sněhem:


  • 3 bílky
  • 165 g cukru krupice
  • 240 g změklého másla

  • ochucovací pasta

Bílky s cukrem si dáme do kastrůlku, ten postavíme na druhý hrnec, do kterého jsme dali vodu, dáme na sporák a ručně šleháme metličkou nad vodní párou. Šleháme dokud se nám cukr nerozpustí. Můžeme ještě dál zahřívat, aby se nám prohřály syrové bílky, ale musíme dát pozor, aby jsme nezahřívali moc a bílky se nesrazily. Pokud cítíme vařené vejce už zahříváme moc. Poté přendáme bílky do misky a šleháme na nejvyšší stupeň do vychladnutí a zhoustnutí bílků. Poté přidáme opravdu změklé máslo. Musíme vmíchávat velice opatrně, protože by se nám mohl krém srazit. Lepší je vmíchávat ručně, nebo dát do robotu a tzv. pádlem vmíchávat na nejnižší rychlost. Pokud používáte klasický mixér je možné zašlehávat pouze jednou metlou na nejnižší stupeň.

Na dort jsem potřebovala vanilkový a jahodový krém. Rozdělila jsem si ho tedy na půl a do každého přidala 3 lžičky ochucovací pasty (vanilka, jahoda).






Sestavení dortu:

Dort jsem si rozřízla na 3 částí, odřezala vrchní vyboulenou část a obřízla kolem dokola. Odřezky jsem si schovala na tzv. punčovinu. Spodní díl korpusu jsem si podložila pásky pečícího papíru a položila na dortový stojan. Korpus jsem potřela rozehřátým jahodovým džemem. Vsákne se tak do korpusu a netvoří spolu s krémem klouzavou vrstvu. Korpus tím zvláční a dostane další příchuť.
Poté jsem nanesla jahodový krém. Musíme ho rozetřít co nejrovnoměrněji. Poté přiložíme druhý korpus a to stejné zopakujeme, ale s vanilkovým krémem. Přiložíme poslední díl. Začistíme nerovnosti, v místě jahodového krému použijeme jahodový a v místě vanilkového vanilkový. Pak už krémy můžeme smíchat a potřeme tenoučkou vrstvou celý korpus. Dáme pořádně vychladit do lednice.
Připravíme si punčovinu, kterou pak budeme nanášet na korpus. Odřezky si rozdrobíme, přidáme zbytek krému, nebo kousek másla a trochu marmelády. Vše rukama pořádně zpracujeme aby nám vzniklo hladké těstíčko.
Na vychlazený korpus nanášíme "nahrubo" nožem punčovinu. Jakmile pokryjeme celý dort, nachystáme si sklenici s horkou vodou, nůž do ní namáčíme a punčovinu opatrně uhladíme. Znovu dáme do lednice vychladit.








Teď už můžeme dort potáhnout potahovací hmotou a dle fantazie dozdobit.














Inspirace a zdroj receptů: 

0 komentářů:

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.

© Lahodné Dortíky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena