- 170 ml mléka
- 600 g hladké mouky
- 80 g cukru
- špetka soli
- 150 g másla
- 4 žloutky
- lžíce rumu
- 1/2 kostky droždí
- máslo na potření
- cukr a skořicový cukr na obalení
Těsto můžeme buď dát vymísit do pekárny, nebo si jej vymísíme ručně. Do hrnku si dáme trochu teplé vody přidáme kvasnice a trochu cukru. Počkáme až nám vzejde kvásek. Mezitím si rozpustíme máslo. Do misky dáme mouku, sůl, žloutky, vodu, cukr a rum. K jedné straně vlijeme rozpuštěné máslo a k druhé kvásek. Mísíme tak dlouho, než nám vznikne hladké těsto. Poté jej posypeme trochou mouky, zaděláme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. (Těsto můžeme po půl hodině znovu promísit).
Jakmile nám těsto vykyne, rozdělíme si ho na 4 části. Z každé vyválíme dlouhý váleček a poté namotáváme na formu na trdelníky. Pečeme při 180° asi 25 min. (dle potřeby). Trdelník během pečení 3x otočíme, aby se krásně opekl ze všech stran. Po vytažení z trouby potřeme trdelníky máslem a obalíme ve směsi krystalového a skořicového cukru.
Pokud nemáme formu na trdelník, můžeme použít kovové trubičky a udělat malé trdelníčky. V tomto případě postupuji tak, že si těsto vyválím a nařežu na pásky, které pak namotávám na trubičky. Potřu rozšlehaným vejcem a obalím ve skořicovém cukru a oříšcích. Peču při 180° asi 15 min.
Mňam.. Trdelník si vždy dávám na Vánočních trzích :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky