sobota 25. července 2015

Trdelník

Trdelník, je sladké pečivo ve tvaru velkého dutého válce. V pásech se namotává na bukový válec a peče nad ohněm. Při pečení se otáčí a potírá mlékem. Název trdelník je odvozen od slova trdlo, což znamená válec. Trdelník pochází z 18. stol. Maďaři, Poláci a Slováci se přou o jeho původ. V historii trdelník nesměl chybět na žádných oslavách, svatbách, křtinách ap. Říká se, že recept na trdelník přinesl do města Skalica sedmihradský kuchař, který sloužil generálovi Jószefu Gvadányimu. V roce 2007 dostal trdelník ochranou známku EU. Město Skalica pořádá na počest tohoto sledkáho pečiva festival Trdlofest.


  • 170 ml mléka
  • 600 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • špetka soli
  • 150 g másla
  • 4 žloutky
  • lžíce rumu
  • 1/2 kostky droždí
  • máslo na potření
  • cukr a skořicový cukr na obalení

Těsto můžeme buď dát vymísit do pekárny, nebo si jej vymísíme ručně. Do hrnku si dáme trochu teplé vody přidáme kvasnice a trochu cukru. Počkáme až nám vzejde kvásek. Mezitím si rozpustíme máslo. Do misky dáme mouku, sůl, žloutky, vodu, cukr a rum. K jedné straně vlijeme rozpuštěné máslo a k druhé kvásek. Mísíme tak dlouho, než nám vznikne hladké těsto. Poté jej posypeme trochou mouky, zaděláme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. (Těsto můžeme po půl hodině znovu promísit).
Jakmile nám těsto vykyne, rozdělíme si ho na 4 části. Z každé vyválíme dlouhý váleček a poté namotáváme na formu na trdelníky. Pečeme při 180° asi 25 min. (dle potřeby). Trdelník během pečení 3x otočíme, aby se krásně opekl ze všech stran. Po vytažení z trouby potřeme trdelníky máslem a obalíme ve směsi krystalového a skořicového cukru.

Pokud nemáme formu na trdelník, můžeme použít kovové trubičky a udělat malé trdelníčky. V tomto případě postupuji tak, že si těsto vyválím a nařežu na pásky, které pak namotávám na trubičky. Potřu rozšlehaným vejcem a obalím ve skořicovém cukru a oříšcích. Peču při 180° asi 15 min.



1 komentářů:

Používá technologii služby Blogger.

© Lahodné Dortíky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena