středa 22. července 2015

Ganache

Ganache má původ ve Francii. Jedná se o směs čokolády a smetany. Poprvé byla použita roku 1850 v Paříži a poté začala být využívána v Belgii při výrobě pralinek.




Ganache má hned několik využití. Podle poměru čokolády a smetany může být použita jako náplň, poleva, krém.. Chuťově je výborná a lze na ni použít tmavá, bílá i mléčná čokoláda. Čím kvalitnější tím lepší.


Ganache jako poleva:

pro polevu se používá poměr 1:1, na polití klasického dortu by nám mělo stačit 100g čokolády a 100 g smetany ke šlehání.

Nejprve si nalámeme čokoládu na menší kousky do misky. Smetanu ohřejeme téměř k bodu varu a poté přelijeme čokoládu. Necháme 5 min. stát a pak promícháme. Pokud jsou v polevě stále kousky dáme na 15s do mikrovlnky, necháme minutu stát a opět promícháme. Jakmile získáme dokonale hladkou směs necháme vychladnou, tím nám směs i trochu zhoustne a můžeme nalévat na dort. Poleva nikdy úplně nezatuhne, vždy bude mírně lepkavá. Výhoda je však v tom, že se nám při následném krájení čokoláda neláme a také co je hlavní je chuťově mnohem lepší, než čokoláda v kombinaci se ztuženým tukem.


Ganache šlehané (krém):

na krém potřebujeme čokoládu se smetanou v poměru 1:2, tedy na dort asi 250 g čokolády a 500 ml smetany ke šlehání. Aby krém lépe zatuhnul můžeme přidat plátek želatiny

Želatinu si dáme nabobtnat do vody. Mezitím dáme vařit smetanu. Těsně před bodem varu ji sundáme ze sporáku, přidáme vymačkanou želatinu a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme dokud nám nevznikne krásně hladká směs. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, přikryjeme potravinářskou fólií a poté vložíme přes noc do lednice. Druhý den můžeme krém vyšlehat do tuha.


Ganache jako krém:

pro hustší krém použijeme ganache v poměru 3:1, tedy cca 450g čokolády a 150 g smetany ke šlehání. Čokoládu si nalámeme na malé kousky do misky. Smetanu ohřejeme téměř k bodu varu a přelijeme s ní čokoládu. Necháme 5 min. stát a poté promícháme. Pokud jsou v krému stále hrudky postupujeme stejně jak u polevy. Necháme stát do druhého dne při pokojové teplotě. Ganache nám krásně zhoustne.



0 komentářů:

Okomentovat

Používá technologii služby Blogger.

© Lahodné Dortíky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena