Piškotový korpus:
- 5 vajec
- 140 g cukru
- 100 g polohrubé mouky
Rozdělíme si bílky a žloutky. Žloutky zašleháme spolu s cukrem do husté pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ten pak opatrně po částech vmícháme společně s moukou do žloutkové směsi.
Vylijeme na plech a při 190° upečeme do zlatova (cca 10 min.)
Jakmile nám korpus zchládne připravíme si dortovou formu (průměr 26 cm). Dno formy obkreslíme na pečící papír, obstřihneme a budeme vkládat do formy. Korpus vyřízneme o kousek větší než je dortová forma, aby těsně přiléhal ke stěnám formy.
Do formy vložíme vystřižený pečící papír, korpus a kolem stěn dáme folii. Já použila klasický euroobal rozstříhaný na pásky. Takto máme připraveno pro další krok.
Mousse (pěna):
- 1x velký jogurt
- 2x zakysaná smetany
- 2x šlehačka
- 3 lžíce cukru
- 250 g bílé čokolády (nejlépe pravá belgická)
- malinová ochucovací pasta
- 2x želatinový ztužovač Dr. Oetker
Jogurt, zakysanou smetanu a cukr zašleháme do hladké směsi.
Odvážíme si zvlášť do misky 690 g směsi a přidáme malinovou ochucovací pastu podle chuti. Podle návodu připravíme ztužovač a smícháme s malinovou směsí. Vlijeme na piškotový korpus a můžeme přidat ovoce. Jelikož teď není sezóna tak jsem použila aspoň čerstvé jahody. Chtěla jsem použít maliny, ale bohužel jsem nesehnala :(
Na druhý mousse si připravíme ganache. Do misky si připravíme čokoládu. Smetanu ohřejeme téměř k varu a čokoládu zalijeme. Necháme asi 5 minut stát a poté promícháme.
Čokoláda se krásně rozpustí a rozmíchá v hladkou směs. Tu nalijeme do zbytku smetanové směsi. Překontrolujeme váhu, aby byla max 700 g kvůli ztužovači. Opět připravíme želatinový ztužovač a smícháme s čokoládoým mousse. Celou směs pak nalijeme do formy a dáme do lednice zatuhnout. Nejlépe přes noc.
Nakonec polijeme polevou a dozdobíme podle vlastní fantazie :)
0 komentářů:
Okomentovat