Na tento dort mě přivedl časopis Gurmet a jejich výzva pro odvážné. Každý měsíc v časopise zveřejní výzvu, abyste upekli dort, koláč, buchtu ap. podle zadání. Tentokrát to byl dort Charlotta. Už v časopise vypadal nádherně, tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet. Musím říct, že mou slabou stránkou jsou krémy a i u tohoto dortu jsem se potrápila hlavně s ním. Ale i tak stojí za to tento dort vyzkoušet, nejenže hezky vypadá, ale i dobře chutná... Příprava probíhá v několika krocích. Piškoty, ovocná vrstva, krém, skládání dohromady a zdobení... I když je možnost použití kupovaných piškotů, raději bych volila vlastní tvorbu. Ve zdobení se pak meze nekladou. Já použila jahody, ale vlastně jde použít skoro jakékoliv ovoce. A tady je už recept :
Cukrářské piškoty:
Předehřejeme si troubu na 180°. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme do polotuha. Za stálého šlehání přidáme cukr a vyšleháme do zhoustnutí. Do bílků přidáme žloutky a krátce zašleháme. Opatrně vmícháme mouku.Vezmeme si provázek a obtočíme ho kolem formy. Ustřihneme, přeložíme na půl a na pečícím papíře si délku zaznamenáme. Piškoty děláme dlouhé asi 20 cm. Po upečení je rozkrojíme na půl, takže konečná délka piškotu bude 10 cm.Těsto si naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a tvoříme piškoty.. Stříkáme je kousek vedle sebe, tak aby se upečení spojily v jeden souvislý pás. Piškoty před pečením posypeme moučkovým cukrem, necháme asi minutu odstát a posypeme ještě jednou... Pečeme cca 8-10 min.Podle formy si obkreslíme 2 kolečka na pečící papír. Naneseme piškotové těsto tak, aby bylo asi 1cm od kraje šablony. Upečeme.Piškoty chvíli po upečení rozřežeme na půl a vložíme po obvodu na stojato do dortové formy.
Cukrářské piškoty:
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- cukr moučka na posypání
Předehřejeme si troubu na 180°. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme do polotuha. Za stálého šlehání přidáme cukr a vyšleháme do zhoustnutí. Do bílků přidáme žloutky a krátce zašleháme. Opatrně vmícháme mouku.Vezmeme si provázek a obtočíme ho kolem formy. Ustřihneme, přeložíme na půl a na pečícím papíře si délku zaznamenáme. Piškoty děláme dlouhé asi 20 cm. Po upečení je rozkrojíme na půl, takže konečná délka piškotu bude 10 cm.Těsto si naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a tvoříme piškoty.. Stříkáme je kousek vedle sebe, tak aby se upečení spojily v jeden souvislý pás. Piškoty před pečením posypeme moučkovým cukrem, necháme asi minutu odstát a posypeme ještě jednou... Pečeme cca 8-10 min.Podle formy si obkreslíme 2 kolečka na pečící papír. Naneseme piškotové těsto tak, aby bylo asi 1cm od kraje šablony. Upečeme.Piškoty chvíli po upečení rozřežeme na půl a vložíme po obvodu na stojato do dortové formy.
Ovocná vrstva:
- 200 g mraženého ovoce
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 plátek želatiny
- 40 g másla
Želatinu si namočíme do studené vody. Ovoce vložíme do kastrůlku, podlijeme troškou vody a necháme rozvařit. Poté přidáme vymačkanou želatinu a ovoce rozmixujeme ponorným mixérem.V míse si vidličkou rozšleháme žloutky s cukrem a pomalu k nim přilijeme ovocné pyré. Vrátíme do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Nakonec vmícháme změklé máslo, dáme do formy (kalíšku) o velikosti 16 cm a vložíme do mrazáku vychladit.
Krém:
- 450 ml smetany ke šlehání
- 3 žloutky
- 50 g cukru krupice
- 4 plátky želatiny
Do misky se studenou vodou si namočíme želatinu. Polovinu smetany přivedeme k varu. Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem a za stálého míchání přilijeme ke žloutkům horkou smetanu. Směs přelijeme do kastrůlku a pomalu vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, vložíme vymačkanou želatinu a pořádně rozmícháme. Zchladíme na pokojovou teplotu. Vyšleháme si zbylou smetanu a a opatrně smícháme se žloutkovou směsí.Na dno dortové formy ve které máme nachystané piškoty vložíme piškotový korpus. Naneseme polovinu krému, vložíme ztuhlou ovocnou vrstvu a zaděláme druhou polovinou krému. Nahoru vložíme druhý piškotový korpus. A nyní můžeme dozdobit ovocem dle vlastní fantazie :)
zdroj:
0 komentářů:
Okomentovat